a
  /  Blog   /  5 elengedhetetlen soft skill ahhoz, hogy sikeres legyél 2021-ben

5 elengedhetetlen soft skill ahhoz, hogy sikeres legyél 2021-ben

Úgy tűnik, ma már a múlté az a nézet, hogy a soft skillek, azaz a “puha készségek” csak azoknak fontos, akinek nincsenek megfelelő szakmai vagy technológiai tudása. A soft skill fejlesztése ma már mindenki számára szükséges, és 2021-ben e készségek fontosabbak lesznek mint valaha!

A soft skillek, azaz a “puha készségek” az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapnak a munkaadók körében, s nem ok nélkül. A cégek felismerték, hogy hiába vesznek fel egy nagy tudású alkalmazottat, ha az ügyfelek vagy a munkatársak nem kedvelik őt, ha nem tudja jól beosztani a saját idejét, vagy éppen ha nem képes jól kezelni a munkával járó stresszt, akkor az illető nem lesz értékes tagja a szervezetnek. A HR vezetők ezért a toborzásnál ma már ugyanolyan nagy hangsúlyt fektetnek a soft skillekre, mint a hard skillekre, hiszen nincsen olyan pozíció, amely valamilyen formában ne igényelne szociális, kommunikációs, vagy problémamegoldó készségeket. Lehet hogy az önéletrajzodban feltüntetett tudásod alapján behívnak egy interjúra, de ott hamar kiderülhet, hogy bizonyos soft skillek hiányában nem tudnál beilleszkedni egy már olajozottan működő csapatba.

5 elengedhetetlen soft skill ahhoz, hogy sikeres legyél 2021-ben

Aki tehát sikeres akar lenni a munka világában, (állást keres, vagy éppen előléptetésre vár), annak folyamatosan fejlődni kell, meg kell tanulni üzletet kötni, eladni, prezentálni, új ötleteket megfogalmazni, új kapcsolatokat építeni…stb. Erre időt és energiát kell szánni, azonban a jó hír az, hogy ezek a készségek nem csupán a munkahelyen hasznosak, hiszen a magánéletünkben ugyanúgy hasznunkra válnak. Stresszkezelési technikákat nem csupán egy fontos tárgyalás előtt alkalmazhatsz, de a nagy családi karácsonyi összejövetel előtti készületek közben is. A magabiztos prezentációs készség nem csak abban segíthet, hogy eladj egy terméket, hanem abban is, hogy nagyszerű első benyomást érj el egy randin. Ha képessé válsz önállóan és tudatosan megtervezni a munkádat, akkor minden bizonnyal ugyanígy meg tudod tervezni, hogyan legyen egészségesebb az életmódod. Az önfejlesztésre fordított energia tehát jobban megtérül mint gondolnád!

A Linkedin 2020-as “Munkahelyi Tanulás” jelentésében megkérdezett közel 3000 vezetőt, 2000 tanulót és 1600 szakembert, hogy mely soft skilleket tartják a legfontosabbaknak. A kutatás rámutatott, hogy napjaink technológiai fejlődésében a hard skillek hamar elavulttá válhatnak, azonban soft skillekre mindig szükség van. Talán ez is az oka, hogy a cégvezetők 30%-kal több időt töltenek soft skilljeik fejlesztésével mint egy átlagos önképző. A jelentést követően, az elmúlt hónapokban olyan változások indultak el a munka világában, melyek példátlanok és valószínűleg sokáig velünk maradnak. A pandémia sokakat megtanított arra, hogyan alkalmazzák soft skilljeiket egy kiszámíthatatlan, folyton változó világban, amelyben a home office szükségszerű terjedésével a magánélet és a munka összeegyeztetése egyre nagyobb kihívás. A soft skillek kiemelt szerepe így még tovább nőtt. Nézzük hát, hogy a kutatás alapján mely puha készségeket gondolták a legfontosabbnak 2020-ban, s mennyire változik majd e készségek fontossága 2021-ben!

Kreativitás

A kreativitás az egyik legkeresettebb és az egyik legnehezebben fejleszthető készség. Ez teszi lehetővé, hogy innovatív megoldásokat találj egy problémára, új ötleteket generálj, vagy eredeti stílussal prezentálj valamit, így nem is csoda, hogy a cégek értékteremtésének egyik alapköve ez a készség. 2021-ben számos olyan problémával találkozunk majd a munka során, amire nem volt még példa, ezért a kreatív megoldásokra rendkívül nagy lesz az igény. Igen ám, de minél jobban erőlteted a kreatív folyamataidat, annál hamarabb hagy faképnél a múzsa, s adja át helyét a kiégésnek. Mégis hogyan lehet fejleszteni egy készséget, ha ennyire ellenáll az akaratunknak?

A megoldás egyszerűbb mint hinnéd! Válassz egy olyan tevékenységet, amely élvezetet nyújt! Legyen szó festésről, írásról, vagy szabás varrásról, ha élvezed a folyamatot, akkor minden bizonnyal számtalan kreatív megoldást fogsz találni a hobbid által támasztott kihívásokra. Fontos tudni, hogy a kreativitás nem szakértelem, nem veleszületett tehetség, hanem egy tanulható módja annak, ahogyan a világra tekintesz. Megfelelő nyitottsággal, mentális rugalmassággal és magabiztos gyakorlattal elsajátíthatod a kreatív gondolkodást a hobbid segítségével is, s ez a szemlélet a munkádban is érvényesülni fog.

 

Ha tudatosan fejleszted a kreativitásod, akkor:

* Hatékonyabb problémamegoldó leszel a munkádban és a magánéletben, új kihívásokra új megoldásokat találsz
* Jobban elviseled a bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot
* Magabiztosabb leszel a saját ötleteidben, azok megosztásában és megvalósításában
* Felismered, hogy hibázni a folyamat természetes része és nem adod fel, amíg nem sikerül
* Kiegyensúlyozottabb leszel, mert élvezed a kreatív folyamatokat

Meggyőző erő

A meggyőző erő az élet minden területén kiemelten fontos. Segítségével új partnerekkel szerződhetsz, sikeresen prezentálhatsz új ötleteket a kollégáidnak, vagy remekelhetsz egy állásinterjún, kedvezőbb árat alkudhatsz az új házad vásárlásánál, vagy még az is lehet, hogy meggyőzheted a kislányod, hogy már tényleg eljött a lefekvés ideje.  Bármi is legyen a példa, a lényeg az, hogy a készség által képes vagy világosan átadni az üzenetedet másoknak, meggyőzve őket hogy támogassák az ötletedet, alkalmazzák a te megoldásodat, vagy hogy cselekedjenek.

Miért lesz fontos 2021-ben a meggyőző erő? Azért, mert a kommunikáció módja sokak számára megváltozott. A személyes találkozásokat felváltotta az online kommunikáció, az e-mail és a Zoom. Online térben sokkal nehezebb meggyőzni másokat, hiszen a hosszú e-mailektől mindenkit kiráz a hideg, a finom fizikai jelzések hiánya félreértéseket szülhet, és a figyelmet sokkal nehezebb lekötni. Érdemes tehát alaposan felkészülnöd arra, hogyan lehet magabiztosan és meggyőzően kommunikálni online.

 

Ha fejleszted a meggyőző erődet, akkor:
* Képes leszel a kommunikációs stílusodat a körülményekhez megfelelően alakítani
* Megszabadulsz a nyilvános beszéd, vagy a magas kockázatú tárgyalás okozta szorongásoktól
* Fenn tudod tartani a figyelmet az online térben is.
* Bizalmat ébresztesz másokban
* Kialakítod a saját, egyedi kommunikációs stílusodat.

Együttműködő készség

Egy afrikai mondás szerint ha gyorsan akarsz eljutni valahova, akkor menj egyedül, de ha messze akarsz eljutni, menjetek együtt!

Ez 2021-ben kifejezetten aktuális lesz! Nagyon nagy út át sokak előtt, hogy a dolgokat újra a rendes mederbe terelje, de nem szabad elfeledni, hogy nem vagyunk egyedül. A nehézségek leküzdésében kiemelt szerepe van, s talán ez lehet az oka annak, hogy az együttműködő készség az első dolog, amelyet egy HR vezető keres egy jelöltben. Ha valaki nem csapatjátékos, akkor hosszú távon sok kárt okozhat a cégnek.

Az együttműködő készség fejlesztésének egyszerű a módja: dolgozz csapatban, tanulj csapatban, játsz csapatban! Amennyiben nem egyedül próbálsz megoldani egy problémát, hanem közösen, hamar rájössz, hogy erősségeid sokakat segítenek, gyengeségeidet pedig mások hamar ellensúlyozzák. Amire fontos figyelned, hogy ne panaszkodj a csapatban túl sokat, legyél tisztában a közös célokkal, és oszd meg a lelkesedésedet másokkal.

 

Egyűttműködő készséged fejlesztésével:
* Megtanulod az aktív figyelem művészetét
* Hamar képes leszel semlegesíteni a konfliktusokat
* A társaid megbízhatónak gondolnak téged
* Könnyen megtalálod a szerepedet egy új csapatban, amely akár a vezető szerep is lehet

5 elengedhetetlen soft skill ahhoz, hogy sikeres legyél 2021-ben

Alkalmazkodó készség

A megfelelő alkalmazkodó készséggel akkor is hatékony és sikeres lehetsz, ha folyamatosan és kiszámíthatatlanul változik a környezeted. Ez a készség fogja 2021 nyerteseit segíteni a leginkább! A bizonytalanság szinte mindenki mentális alapbeállítása lesz az év kezdetében, azonban azok lesznek sikeresek, akik képesek saját gondolkodásmódjuk urai lenni. Azok tudnak alkalmazkodni, akik gondolkodásmódja lehetővé teszi, hogy akarjanak alkalmazkodni. A régi módszerek, szokások, berögződések már nem biztos, hogy működnek, viszont az alkalmazkodni tudó tudatos életvezetés és önismeret segítségével újra megtalálhatjuk azokat az alternatív megoldásokat, amelyek sikerre visznek.

Az alkalmazkodó készség erősítésének leghatékonyabb módjai a kísérletezés, az aktív kíváncsiság, a folyamatos tanulás és mély önismeret.

Az alkalmazkodó készség fejlesztésével:
* Tisztában leszel a magadban zajló érzelmekkel a bizonytalan időkben, s ezáltal úrrá is lehetsz rajtuk
* Új lehetőségeket ismersz fel, amelyek eddig rejtve voltak
* A változásokra pozitívan reagálsz
* Képes leszel egyet hátra lépni és újra tervezni a céljaidat
* Képes leszel elengedni azokat a dolgokat, melyekre nem lehet hatásod

Érzelmi intelligencia

A változásokra mindenkinek kellett reagálni 2020-ban és 2021-ben az ezzel járó felgyülemlett érzelmi hatások is mindenkit érinteni fognak. A bizonytalanság, elzárkózottság és félelem mindenki számára valós fenyegetés, ezért az érzelmi intelligencia egy rendkívül értékes készség lesz.

Elérkezett az ideje, hogy komolyan vegyük az érzelmek szerepét és tudatosan kell fejlesztenünk az érzelmi intelligenciánkat. Hogyan is lennénk képesek sikeresek lenni a munkában vagy a magánéletben, ha nem ismerjük fel a környezetünkben vagy saját magunkban az érzelmek szerepét? Az érzelmi intelligencia lehetővé teszi, hogy kezelni tudjuk a stresszt, és nyugodt, kiegyensúlyozott módon, egymást bátorítva éljük meg 2021-et.

 

Az érzelmi intellingenciád fejlesztésével:
* Felismered saját és mások érzelmeit és annak hatásait
* Az érzelmekről szerzett információk alapján alakítod a tetteidet és kommunikációdat
* Megtanulod kezelni és megelőzni a stresszt
* Az érzelmeket mederben tartva tudsz alkalmazkodni a változásokhoz
* Pozitív hatással lehetsz mások érzelmeire

Úgy tűnik, a kreativitás, a meggyőző erő, az együttműködési készség, az alkalmazkodó készség és az érzelmi intelligencia valóban a legfontosabb készségek, amelyekkel szembenézhetsz 2021-el. Mindannyian abban reménykedünk, hogy egy könnyebb év lesz, viszont fontos felismerni, hogy bizonyos változások hosszú időre velünk maradnak, s a legjobb amit tehetünk ennek tükrében, hogy megtartjuk a fejlődés iránti kitartó vágyunkat.

Messenger icon
Írj nekünk Messengeren!