a
  /  Blog   /  5 tipp a produktív és pozitív Zoom élményhez

5 tipp a produktív és pozitív Zoom élményhez

A Zoom-fáradtságról korábban itt írtunk. Ha magadon is tapasztalod a tüneteket, érdemes a kezedbe venni az irányítást!

A következő cikkben végigvesszük, hogy mit tehetsz a Zoom-fáradtság megelőzése érdekében és hogyan érd el, hogy a videohívások élménye feltöltsön.

 

Olvass tovább a tippekért!

zoom fáradtság ellen nő laptoppal boldogan kint

1. Tarts szüneteket!

Van 10 perced két hívás között? Állj fel, sétálj egy kicsit, igyál folyadékot, lényeg, hogy hagyd ott a képernyőt. Már egy másfél órája tart a megbeszélés? Merj kérni 10 perc szünetet, hiszen tudod, hogy még messze a vége: mások is hálásak lesznek a kérésed miatt. Hívás közben minimalizáld a képernyőt és nézz más irányba! Nem kell látnod folyton a beszélőt ahhoz, hogy megértsd, amit mond. Hidd el, nem fogják a többiek azt gondolni, hogy most nem figyelsz rájuk, sőt, jobban megértik a cselekedetedet, mint gondolnád.

2.  Kerüld a multitaskingot!

Hogyan nem érdemes szünetet tartanod? Úgy, hogy minimalizálod a képernyőt és elkezdesz híreket olvasni, vagy befejezed azt a táblázatot, amit kért a tanárod. Számos kutatás született már arról, hogy a multitasking nem annyira pozitív dolog, mint korábban hittük: valójában csökkenti a produktivitást és a kóros multitaskelők memóriája sem működik olyan jól mint azoké, akik egyszerre egy feladatra szoktak koncentrálni. Hívás közben ne legyen megnyitva más ablak, némítsd le a telefonodat, ráérsz megnézni azokat a Facebook üzeneteket a hívás végén.

3. Csökkentsd az információ áradatot!

A hívás alatt valószínű, hogy magadat fogod nézni: egyszerű a megoldás, rejtsd el a saját képedet önmagad elől! Ezután még mindig valószínű, hogy másokat kezdesz el figyelni, sőt, fürkészni kezded mások hátterét, hogy milyen rendezett a szobájuk, hallod a háttérhangokat, zajokat. Ezt szintén elkerülheted azzal, hogy képernyő-szünetet tartasz, minimalizálod az ablakot, és másfelé nézel. Kérj meg másokat, hogy némítsák magukat, ha nem ők beszélnek! Ha maratoni a hívás, akár abban is megállapodhattok, hogy csak annak legyen bekapcsolva a kamerája, aki beszél. Ha olyan konferenciahívásra kerül sor, ahol nem ismeritek egymást, csak akkor kapcsoljátok be a kamerát, ha az indokolt!

4. Legyen változatos a kommunikáció!

Ha már megterhelő a videohívások sorozata, kérd meg a beszélgető társadat, hogy a következő alkalommal telefonon hívjon. Lehetsz őszinte: “kicsit szünetet tartanék most a Zoom használatban”. Valószínűleg a beszélgető társad még örülne is neki. Kérheted azt is egy tárgyalás végén, hogy a többi információt inkább e-mailben küldjék el.

4. Növeld az energiaszinted!

Mivel nehezebben fogható fel a nem verbális kommunikáció egy videohívásban, ezért segíthetsz a hallgatóidnak azzal, hogy 25%-kal több energiával beszélsz, mint amennyire szoktál. Gesztikulálj, nézz a kamerába, nevess bátran. Ez a viselkedés valószínűleg másokra is átragad és nagyon sokat könnyít a kommunikáció érthetőségén és a légkör oldásában. Bár több energiába kerül, mégis jobban fellelkesít ez a módszer, és több pozitív visszacsatolást kapsz.

A Zoom, a Teams, a Google Meets és társaik napjaink meghatározó eszközeivé lettek, és valószínüleg sokáig azok maradnak még a pandémia után is. Ha megtanulod ezen eszközök megfelelő használatát, hidd el, át fogsz lendülni a fáradtságon. Légy körültekintő a használatuk során és idővel ezek az eszközök még könnyebbé tehetik az életet, s új lehetőségeket nyitnak meg!

Messenger icon
Írj nekünk Messengeren!