a
  /  Blog   /  Igen? Nem? Nem tudom!

Igen? Nem? Nem tudom!

A tisztánlátás a saját igényeink felismerésének szempontjából rendkívül fontos. Ami ennél is fontosabb, az az igények tiszta kommunikációja.

Hogyan változtathat a mindennapjaidon az agressziómentes kommunikáció?

Jobb félni, mint megijedni?

A Kurzuscafé tanácsa összeült, és ezennel kihirdeti álláspontját: nem! Nem jobb félni, mint megijedni! De mit is jelent ez a közmondás valójában? 

Jobb félni, mint megijedni, tehát érdemes felkészülni váratlan szituációkra? Esetleg jobb az elhúzódó készültségi állapotot választani egy váratlan krízis elkerülése érdekében?

Ha belegondolsz konkrét konfliktushelyzetekbe, amelyekkel találkoztál életed során, vagy amelyeket igyekszel elkerülni, talán te is észreveszed, a megoldás nem feltétlenül a golyóálló felkészülésben rejlik. Nem szükséges mérlegelni a kommunikáció, adott esetben a konfliktus összes lehetséges kimenetelét, ha tudod, hogyan kezeld a szituációt az adott helyzetben. 

Az agressziómentes kommunikáció módszertanának és eszközeinek elsajátítása nem csak nagyobb önbizalmra, de könnyedebb önérvényesítre is lehetőséget ad.

agressziómentes kommunikáció agresszív kislány

A konfliktus dinamikája

Bernard Mayer “A konfliktuskezelés dinamikája” című könyve szerint a konfliktus bonyolult, legalább háromtényezős interperszonális szituáció. Mindenképp érdemes ezeket a komponenseket végigvenni és analizálni.

Az interpretáció, az érzelmek és a cselekvés a konfliktushelyzetek alapvető meghatározói. Az interpretáció során tudatosulnak bennünk értékeink, amelyek eltérhetnek a másik fél alapvető értékeitől és gondolataitól egy szituációban. Ezt gyakran érzelmek, mint szomorúság, harag, félelem érzete egészítik ki. A tettlegesség ezután a nyugodt beszédtől az agresszióig terjedő skálán bármilyen formát ölthet. Azonban magad is tapasztalhattad azt, ahogy mondani szokás: az erőszak nem megoldás.

Gondolkoztál már azon, mit jelent a tisztelet?

Próbáltad már definiálni a saját szavaiddal, mit is jelent a saját életedben a tisztelet? Lehet, hogy csak gyerekkori emlékek zengnek benned: “Mutass egy kis tiszteletet!” Egy gyerek aligha képes megérteni egy ilyesfajta absztrakciót, pedig fontos fogalomról van szó, ha meg akarod tapasztalni az agressziómentes, asszertív kommunikációt.

Az önérvényesítéshez alapvető, hogy tiszteld saját magadat, legalább annyira, mint a kommunikációs partnered. Miért ne szólalhatnál fel, ha valami nem tetszik? Miért ne fejezhetnéd ki a vágyaid? Miért ne tisztelnéd a saját véleményed?

Az első lépés megtétele után már csak a “hogyan” a kérdés. Ennek számodra is releváns megfogalmazásában segít Teszár Balázs a Agressziómentes kommunikáció kurzus önérvényesítéshez tréning során.

Láttál már két lábon járó kiegyensúlyozottságot?

Ha nem, akkor ideje megismerkednek Taszár Balázzsal! A mindfulness és tudatosság hatását saját élete is kisugárzása példázza legjobban.

Balázs vezetésével egyszerre tudsz közelebb kerülni magadhoz és másokhoz. Meditációban való jártassága abban segít, hogy belső éned értsd jobban, míg verbális és non-verbális kommunikációs tudásának átadásával a körülötted élőket tudod megtanulni “dekódolni”.

Teszár Balázs tréner

Te is? Én is!

A Kurzuscafé összes online tréningje nyitott, őszinte, vidám hangulatot csempész otthonodba. Azonban azok a tréningek, amelyek személyes kihívásokra nyújtanak megoldást, különböznek a többitől, hiszen ezek során találkozol a közösség erejével is. Egy kiskanál felismerés, egy csipet empátia. 

A Te életedben is egyedi módon ütköznek ki a konfliktusok és problémák, de ha megosztod saját történeted, lehetőséget adsz arra, hogy együtt párhuzamokat fedezzetek fel és közösen induljatok a megoldás nyomába.

A passzív agresszív beszédpartner

Az Agressziómentes kommunikáció kurzus önérvényesítéshez három alkalma során a kommunikációs konfliktuskezelés típusaival és az erőszakmentes kommunikáció modelljével ismerteti meg a Balázs a résztvevőket, hogy aztán valós helyzetgyakorlatok során tapasztalhassák meg a konstruktív önérvényesítő kommunikációt.

 

A saját kifejezőkészségünk fejlesztése mellett jól jöhet, ha beszédpartnerünk attitűdjét is felismerjük, megfelelően kezeljük. Nem is sejtjük, milyen sokszor válunk passzív agresszió áldozatává a hétköznapi kommunikáció során. A passzív agresszió lényegében pajzs, amely eltakarja kommunikátora erőszakos viselkedését. A passzív agresszív beszédpartner úgy tünteti fel a helyzetet, mintha egyedül rajtad múlna. 

Amikor egy kommunikációs szituációban figyelmen kívül hagynak, akkor a tisztelet hiánya által fájdalmat érzel. Ahhoz, hogy felvedd a küzdelmet a passzív agresszióval szemben, nem szabad, hogy a másik hozzáállása meggyőzzön, nem érdemled meg a tiszteletet. Ezen felül ha kifejezed értetlendéged a viselkedése iránt, nem teheti meg, hogy magyarázatot ne adjon passzív, hibáztató attitűdjére.

Mondj igent a tudásra, tanulj meg velünk nemet mondani!

Bármit szeretnél kifejezni, a nulladik lépés a felkészültség kell legyen. Gyermekkortól kezdve gyűlnek és rakódnak le azok a tapasztalatok mentális sturktúránkban,  amelyek befolyásolják, kivel és hogyan kommunikálunk. 

 

A felnőttképzés szépsége, hogy végre megértheted és egyenesbe hozhatod, amit eddig úgy éreztél, hogy nem működik. Addig azonban hiábavaló a megértés, míg nem tanulsz alternatívákat a kommunikációra. Addig nem tudsz kilépni a megszokott keretek közül, míg nem látod, mi van azokon túl. 

 

Tapasztald meg a Kurzuscafé tréningjén keresztül milyen, amikor valóban az hagyja el a szád, amit szeretnél! Mondj igent a tudásra, tanulj meg velünk nemet mondani!

Messenger icon
Írj nekünk Messengeren!