a
  /  Blog   /  Nem úgy értettem… akkor hogyan?

Nem úgy értettem… akkor hogyan?

“Nem úgy értettem…” Nyilván Te is szabadkoztál már így, miután kritikát fogalmaztál meg egy számodra fontos embernek. Készülj fel a sorsfordító beszélgetésekre és tanulj meg igazi változást hozó visszajelzést adni – először hadd adjon visszajelzést egy szakértő!

Felpróbálod a szemüvegem?

Én próbáltam már fel barátaim, családtagjaim szemüvegét, és jó látással rendelkező emberként mind értelmezhetetlenné torzította a számomra a világot. Mindannyian kortól, nemtől, tapasztalattól függetlenül változatos és értékes élettapasztalattal rendelkezünk. Amikor tanácsot adunk a környezetünkben élőknek, azt ajánljuk fel, hogy próbálják ki azt a szemüveget, amelyen keresztül mi látjuk a világot. Azonban nem mindegy, hogy történik meg ez a gesztus: egy másik nézőpontból bepillantásra invitálunk, vagy kizárólagos módon próbáljuk ráerőltetni a világlátásunk a társunkra.

asszertív kommunikáció ketten vitáznak

Az elkerülhetetlen nézeteltérés

A koronavírus következtében megsokasodtak azok a helyzetek, amelyekben nincs választásunk, hogy szembenézünk-e a felmerülő konfliktusokkal vagy nem. Alapvetően megvan az a szabadságunk, hogy egy konfliktusról úgy döntsünk, nem számít annyira, hogy időt és energiát fektessünk megoldásába. Gyakran inkább más utat választunk. Azonban egy olyan helyzetben, amikor korlátozottak a járható utak, sokkal szükségesebb “beleállni’ konfliktushelyzetekbe. Hogyan tudjuk ebből kihozni a legtöbbet?

A visszajelzés és a változás viszonya

A valós visszajelzések nem csak akkor lényegesek, amikor már egy kialakult konfliktusról van szó: minden döntés őszinte véleményekért kiált. Az elmúlt évben sokunknak kellett újragondolni az élet megannyi aspektusát. Olyan döntéseket kellett és kell továbbra is meghoznunk, amelyek elementárisan hatnak ki az életünkre.

Mi az oka, ha a kommunikáció nem az általunk várt irányba fut ki? Meddig terjed a mi felelősségünk? A Sorsfordító beszélgetések igazi változást hozó visszajelzések segítségével kurzuson a kommunikáció azon összetevőivel van lehetőséged foglalkozni, amelyek valóban Tőled függnek. Így a gyakorlatban biztos lehetsz benne, Te megtetted, ami rajtad múlt. Nem minden visszajelzés vezet változáshoz; ez így természetes. Ennek elfogadása legalább annyira fontos, mint az hatékony önkifejezés.

Kommunikációs érzékenység Imolától

Imola a néptánc és népdalok szerelmese, ezek a tevékenységek szerves részét képezik önkifejezésének. Érzékeny az emberi történetek és különböző narratívák iránt: a népdalok, népmesék tengernyi sorsot, embertípust és kommunikációs problémát tükröznek. Ez a népművészet iránti fogékonyság is kalauzolja a résztvevőket Imola tréningjén.

“Egy őszinte hangvételű beszélgetéssel és közös gyakorlással mindenki megérezheti a visszajelzés erejét” – vallja a kurzusoktató, aki a tréning után szabadon használható összefoglaló jegyzettel, példafeladatokkal és részletesen felvázolt módszertannal is készül.

Borsos Imola tréner

Mit nyit a kulcs?

A helyzetek, amiknek jobb megoldására törekszünk egyediek, épp úgy, ahogy mind egyedi tapasztalattal rendelkezünk. Ellenben nagyon jelentősek a közös, kulturális vonásai is kommunikációnknak. “A kelet-európai kultúrában az asszertivitás sok megnyilvánulását sokan agressziónak élik meg, és igazuk van.” – hívja fel a figyelmet a Forbes újságírója.

 

A Kurzuscafé tréningje nem állítja, hogy mindenre megoldás az asszertivitás: az elmélet és gyakorlat ismerete kulcsot ad a kezünkbe, de magunk kell felfedeznünk, az melyik zárba illik bele. Mindezen adottságok figyelembe vétele, a változatos gyakorlatok kipróbálása és megértése esszenciális a fejlődés érdekében. A tréning során ugyanannyi figyelmet kap a módszertan, mint a szituációs feladatok, ezáltal teljes képet kap a résztvevő az asszertív kommunikáció lényegéről és helyéről egyaránt.

Asszertív vagy manipulatív?

Elértem, amit szerettem volna, de hogyan?

Jó esetben érezzük, de mégis nehéz lehet megfogalmaznunk a különbséget asszertív és manipulatív kommunikáció között. A manipulatív kommunikáció agressziót rejt: a másik felet nehezen észrevehető hibáztatással, kritizálással vezeti rá saját akaratára. A manipulatív kommunikáció nélkülözi az őszinteséget, foglalja össze a Semmelweis Egyetem oktatója az asszertív kommunikációról szóló előadásában.

Az őszinteség kihívása

Az őszinte kommunikációhoz vezető utat már a A Sorsfordító beszélgetések igazi változást hozó visszajelzések segítségével tréning alatt is segítünk felfedezni. Számunkra alapvetés, hogy a Kurzuscafé összes tréningjén biztonságos és diszkrét környezetben fejezdhesd ki érzelmeid és gondolataid. A tréning nyílt és őszinte légköre Imola vezetésével olyan lehetőség, ami mintaként szolgálhat a hétköznapi tudatos jelenlétre. 

 

Tekints a kurzusra úgy, mint a felszabadultság játszóterére, amely élmény a két találkozás után új színben tünteti fel a mindennapi szituációkat. A kihívás mászóka, és Te pontosan tudod, hova lépj, hogy felérj a csúcsra.

Messenger icon
Írj nekünk Messengeren!