a
  /  Blog   /  Kiút a szék-kanapé-ágy Bermuda-háromszögéből

Kiút a szék-kanapé-ágy Bermuda-háromszögéből

Ideje megváltani a home office végtelennek tűnő óráit…

A Kurzuscafé új tréningje a kényelmes és hatékony otthoni munkavégzés terjesztését tűzte ki célul a tudatosság eszközeivel. 

home office

Hova tettem a koncentrációm? Nem láttad valahol?

A home office változó mértékben, de mindenkit kihívások elé állít családi állapottól, lakhatási körülményektől, személyes beállítottságtól függetlenül. A kihívás következhet a zavartalanság és egyedüllét hiányából, a hely szűkéből, vagy a megszokott dinamika elvesztéséből. A koncentráció és hatékonyság  könnyen eltűnnek a szék-kanapé-ágy Bermuda-háromszögében. Mit tehetünk ez ellen?

A biofeedbackről dióhéjban

A Kényelmes és hatékony home office a mindfulness eszközeivel  kurzus fontos részét képezi a biofeedback fogalmával való megismerkedés. Ez a fogalom az élettani jelenségek megértésére épül, ami így lehetőséget ad annak tudatosítására és célszerű befolyásolására. A hátfájással nem lehet beszélni, nem lehet meggyőzni arról, hogy múljon el, de meg lehet érteni a nyelvét! Minél mélyebben és korábban teremtünk tudatos kapcsolatba testtünkkel, annál hatékonyabban tudjuk megelőzni és gyógyítani problémáinkat.

A test a lélek börtöne?

A 2020-as év tavaszán Magyarország összes munkavállalójának majdnem 20%-a került home officeba. Ez a szám ugyan azóta csökkent, ám mégis sokan maradtak továbbra is távmunkában: akár választásként, akár kényszerként. 

A test, még ha a görög filozófusok szerint a lélek börtöne is, ennek ellenkezőjeként: leghűbb, legközelebbi segítőjeként is tud viselkedni. Légzés- és relaxációs technikákkal a test táplálni tudja a lelket megviselő, stresszes mentális helyzetekben.

A Kurzuscafé tréningje segít megtanulni, hogyan szabadíts fel magad munka közben olyan módszerekkel, amelyek a test és lélek kapcsolatára irányulnak. A két tényező közötti mediátor pedig Te vagy a tudatoddal, így a Te kezedbe kerül mindaz az eszköz, amivel hosszú távon tudod biztosítani az egyensúlyt test és lélek között a home officeban – és akár azon túl! Hatalmas segítség, hogy az online képzés végén oktatóvideókat, vezetett relaxációs hanganyagokat és személyes home-office tervezőt rakhatsz el virtuális zsebedbe.

Ketten, egy célért

A jobb munkanapokért ebben a kurzusban két tréner tudása egyesül: Lakatos Luca life és business coach, illetve Tészár Balázs tudatosságban, kommunikációban és mozgásban elmélyült zenetanár állnak össze egy képzés erejéig. Luca szülői coachként és két gyerek anyukájaként az otthon szakértője, míg Balázs egy környezettudatosságban elkötelezett egyesület alapítójaként a mozgás és környezet ismeretét hozza a monitor elé. A kurzuson túl kiegyensúlyozottságukban és önazonosságukban osztoznak. Szeretnél te is csatlakozni hozzájuk?

Csak csináld!

A trénereknek kivételes hozzáállása révén a kurzus során 60-40 százalék megoszlásban gyakorlatok és azokat alátámasztó elméletek várnak. Ahogy az élet többi területét, az otthoni munkavégzést is érdemes időnként reflektíven, tudatosan átgondolni a hatékonyság és a jó közérzet érdekében. Azonban ezután elrugaszkodni a rajttól és valóban megtenni a szükséges lépéseket nem könnyű. Ezért kap jelentős hangsúlyt a gyakorlás, a módszerek közös kipróbálása a három alkalmas kurzus során.

Gondolatok a home office ból – egy profi meglátásai

A home office akármennyire is próbálkozunk, nem fog hasonlítani munkahelyi feladatvégzésünkhoz, írja Laura Vanderkam író, előadó. Egyesek azt mondják, a cipő nélküli otthoni munka túl lazává tesz, de Vanderkam ezt cáfolja. Valójában nem összehasonlíthatóak a körülmények ennyire didaktikus módon, mondja tapasztalatból. Vannak, akiknek a vírushelyzet előtt is segített a rendszeres munkaórákon kívüli elfoglaltság, hiszen ekkor kollégáik nem jelentettek okot a disztrakcióra. A rugalmas időbeosztásnak egyeseknél pozitív hatása lehet a testre, hiszen az éjjeli baglyoknak végre nem kell a reggeli órákban felmutatni a többség által produkált leglátványosabb eredményeket. Végezetül a szerző a következő konklúziót vonja le: a home officenak nem kell utánoznia hagyományos munkahelyünk – másmilyensége teszi azzá, ami, és ami miatt számára jól működik évek óta.

A változás küszöbén 

Az átállás elhúzódó, nehéz, kritikus és konfliktusokkal teli időszakában rendkívül fontos, hogy priorizáljunk, megtaláljuk a legfontosabb csatákat, amiket meg kell vívnunk annak érdekében, hogy életünk ne csak túlélni, de megélni tudjuk – fogalmazott Luca, a tréning egyik vezetője. Testünk, mivel a világgal való kapcsolatunk elsődleges felülete, nem kerülhet hátra ezen a listán: igényli és megérdemli a tudatos hozzáállást részünkről. Gyere, és indulj el velünk a home office problémáit megoldó utadon a Kényelmes és hatékony home office a mindfulness eszközeivel tréning segítségével.

Messenger icon
Írj nekünk Messengeren!