a
  /  Blog   /  Az önismeret nem csak a mese

Az önismeret nem csak a mese

De hol vannak a morzsák, amiket Jancsi és Juliska elszórtak? 

Mindannyian érezzük olykor, hogy életünkben sűrű, sötét erdőbe értünk. Milyen jó is lenne, ha ilyenkor megjelenne a tündérkeresztanyánk, és tanácsot adna, merre menjünk. A valóságban azonban nincs erre szükségünk, magunk tehetünk azért, hogy önismeretünk révén megtaláljuk az utat saját kacsalábon forgó palotánk felé.

önismeret erdő

Mire jó a tudatos életvezetés? És az önismereti tréning?

A tudatos életvezetés és az önismeret megbonthatatlan egységet képeznek. Egymásra épülnek, egymást erősítik. Miért van rájuk szükségünk? 

Az életben átélt tapasztalatokra való megfelelő reflexióval és gyakorlatokkal a sodródás végre értelmet nyer! Megtapasztalni a rugalmas irányítás, az őszinte életvezetés egyéni formáját olyan élmény, amely az élet minden területén életminőség-javuláshoz vezethet.

2021, itt az ideje a reflexiónak

Az elmúlt évben a koronavírus hatására bonyolult és mesterséges módon kényszerült életünk egy megváltozott kerékvágásba. Sorban jelentek meg a cikkek arról, hogyan tehetünk mentális egészségünk és egyben teljesítményünk megtartásáért. A krízis azokat sújtotta jobban, akik mindennapjaikban csak rutinosan sodródnak a teendőik között. A tudatosság hiánya csökkenti az alkalmazkodási készséget, hiszen azt sem tudjuk, min kellene változtatni, nem csupán azt, hogyan. 

A krízis utat nyit a változásra: most igazán érdemes észrevennünk és tudatosítanunk, mi okoz nehézséget számunkra az izolációban, a megváltozott társas együttlétekben, a mindennapi mozgásterünk átalakulásában.

Figyelni, érteni, érezni az érzelmeinket

A legrosszabb, amit érzelmi életünkkel tehetünk, ha elnyomjuk azt. Vannak akik úgy gondolnak a tudatos életvezetésre, mint egy tökéletesen összeállított terv tökéletes kivitelezésére. Azonban ezek a próbálkozások sikertelennek szoktak bizonyulni.

“Kiégtem.” Mit jelent ez az ördögi fogalom? A kiégésnek nevezett állapot megsokszorozódott vagy megnövekedett stressz hatására kialakult fizikai-érzelmi-mentális kimerülés. Ha úgy érzed, elfáradtál, gondolj bele: milyen hatások értek az elmúlt időszakban? Ugye, teljesen érthetőek az érzelmi hullámzások. A bizonytalanság nem hiba, de lehet rajta segíteni.

Speciality kávé + tudatos életvezetés = Csarnai Bori

Csarnai Borbála kompetenciáját leginkább saját élete példázza. A tudatos életvezetés révén tudományos tevékenysége mellett a mozgás és az alkotás mind hozzájárulnak kiegyensúlyozottságához. Bori az önismereti tanácsadás mellett jógaterápiával is foglalkozik, így rendelkezik tapasztalattal a magasabb szintű mentális jelenségeket illetően is. Ha valakitől, tőle érdemes tanulni életvezetésről!

Mégis van tündérkeresztanyánk?

A Tudatos életvezetés önismereti tréningünk Bori személye mellett az az attitűd teszi hatékonnyá, amellyel a Kurzuscafé összes kurzusát szervezzük. Mind egyediek vagyunk, de van egy közös célunk: hogy segítsünk Neked minél jobban navigálni a világban. 

Különböző szakmákban és módszerekben is otthonosan mozgunk, Neked az ebből következő magabiztosságunk szeretnénk átadni. Fontos számunkra hogyan boldogulsz, így gyakorlatokkal segítjük az utad, amely során világosabban láthatod, ki is az, aki reggelente visszanéz a tükörből.

Az önmegismerés kezdete

Dr. Bálint Mihály Önismeret (Szeged, 1994) című kiadványában írja, az ember társas lényként folyamatosan interakcióban áll csoportjaival, de döntéseit végső soron egyedül kell meghoznia. Az önismeret abban segít, hogy “ebben a magányban minél több helyes, a létfenntartás szempontjából pozitív döntést” hozzunk. 

A választás az önmegismerés kezdete. Te már úgy választottál, elolvasod ezt a bejegyzést. Elindultál egy úton. Döntéseid hozzád tesznek, lépj ki a komfortzónádból!

Itt a vége, fuss el véle!

Legyen szó királylányról, szegénylegényről, öreg királyról vagy kismalacról, mind valami olyanra vágynak, amitől teljesebb lehet az életük:  boldogságra, szerelemre, egészségre, szerencsére. Út, próbatétel, átok, varázslat árán jutnak el hőn áhított céljukhoz. 

Megpróbáltatások mindenki előtt és mögött is állnak. Segédanyagokkal kiegészített Tudatos életvezetés önismereti online tréningünk során változatos és gyakorlatias eszközökkel fogunk segíteni abban, hogy az akadályok leküzdhetővé váljanak. A “problémázás”, a lelki kimerülés az egyik legnagyobb akadály.  Ezért szeretnénk közelebb segíteni gondolataidhoz, érzelmeidhez, hogy kommunikációd és (újra)tervezési készséged is közösen fejleszthessük. 

Messenger icon
Írj nekünk Messengeren!