a
  /  Blog   /  Befejezni nem lehet, csak abbahagyni. Mi az?

Befejezni nem lehet, csak abbahagyni. Mi az?

Egy átlagos találós kérdéssel szemben erre a válasz sok minden lehet, de a tanulás biztosan. Erre reflektál a Kurzuscafé Hatékony tanulás felnőtt fejjel tanulásmódszertan kurzusa. 

Készen állsz a hatékony tanulásra?

Miért olvasod ezt a bejegyzést?

Mindennek lehet olyan konnotációja, többletjelentése, amely nem tudatosul benned azonnal. Például annak, hogy megnyitottad ezt a blogbejegyzést. Ez arra utal kíváncsi vagy, szeretnél többet tudni. 

 

A tanulás is olyan dolog, amit bejezni nem, csak abbahagyni lehet. Leginkább pedig abbahagyni is csak egy rövid időre.

Az ember holtig tanul, ez közhely. De valóban, az élet során folyamatosan tanulunk. A folyamatos ismeretszerzés evidencia, de vannak olyan kötelezettségeink és érdeklődési területeink, amelyekre több időt szentelünk és strukturált tanulási folyamatot építünk. Ezek hatékonyságának növelésére jött létre a Kurzuscafé Tanulás tanulása tréningje felnőttek számára.

hatékony tanulás könyvek

Informális, non-formális, formális tanulás

Ismerősen csengenek ezek a fogalmak számodra? A tanulási típusokat legtöbbször ezzel a három kifejezéssel szokták csoportosítani. Melyik miről is szól?

 

Amikor frissülnek az applikációk a telefonunkon, gyakran kerülnek más helyre ikonok, amelyek új helyzetét szinte észrevétlenül sajátítjuk el. Ahogy többször megfordulunk egy új helyen, utcaneveket jegyzünk meg. Az informális tanulás arra utal, ahogy mindennapjainkban új tudásra teszünk szert azáltal, hogy új helyzetekben, új helyeken, új emberekkel kerülünk kapcsolatba. 

 

A nonformális tanulás keretei kötetlenebbek, mint a formális tanulásé, mégsem úgy működik, mint az informális ismeretszerzés. A nonformális tanulás alternatív módszerekkel közelít a hagyományos módon strukturált tananyaghoz. 

 

A formális tanulást senkinek nem kell bemutatni; az iskoláról van szó. Gondolkoztál azon, mióta felnőttél, mit csinálnál most másképp, ha eléd tennék a gimis tananyagot? Ha igen, eljött az ideje átgondolni, mit és hogyan tanulhat még az az ember, akivé váltál.

Mindenkinek van stílusa, csak nem mindenki tud róla

A Tanulás tanulása – Hatékony tanulás felnőtt fejjel kurzus abban segít, hogy három másfél órás alkalom során megtaláld, milyen módszerrel és milyen személyes stratégiával tudod beilleszteni az önfejlesztést zsúfolt mindennapjaidba. Legyen szó nyelvtanulásról, bármilyen készségfejlesztésről vagy választott témáról, a hozzád illő tanulási stílussal jobb eredményeket érhetsz el. 

 

Könnyen előfordulhat, hogy csak belevágsz egy új projektbe, különösebb cél vagy érdek nélkül. A felnőttkor során a szabadidős tanulás egyre elfogadottabbá válik. Ha úgy gondolod, jó volna megtanulnod egy új nyelvet, vágj bele! Azonban a “lesz, ami lesz” vagy a “jutok, ameddig jutok” helyett érdemes konkrét célokat kitűzni. A hatékonyságot nem szabad alábecsülni, hiszen a sikerélmény az, ami tovább tud motivál a tanulási folyamatban, amibe belekezdtél.

Reális célok, reális elvárások

Vannak adottságok és életmódból következő körülmények, amelyeket nem lehet leküzdeni: jobb megismerkedni és adaptálódni hozzájuk. a Kurzuscafé tréningje kiscsoportos formájának köszönhetően lehetőséget ad arra, hogy támogató légkörben fedd fel az akadályokat, amelyek hátráltatnak az önfeledt önfejlesztésben. 

 

Hozd, amit szeretsz, mondd, amit nem, és közösen megtaláljuk, hogy léphetsz egyről a kettőre! A megvalósítható tervek felfedezését kiegészítve a tréning végén utánkövetési naplót kapsz, amely a segít, hogy a kurzus után se feledd, merre találod a számodra legjobb utat a tanuláshoz.

Te kérdezel, Nóra válaszol

Nacsa Nóra trénerként kiemelkedik munkájának sokszínűségével. Az andragógia csak egy a sok közül, élménypedagógia, mindfulness, coaching, túravezetés… megannyi ember, megannyi kérdés, megannyi tapasztalat. Nóra számára a legfontosabb az empátia, így felvetődött kérdéseidre egy biztos, személyre szabott és adekvát választ kapsz. Különösen fontos ez egy olyan kurzus esetében, amely során minden résztvevő egyénileg tervez, de ez egy tapasztalt facilitátor számára ez nem kihívás. 

Nacsa Nóra tréner

Aki kíváncsi hamar megöregszik? Ugyan!

A  felnőttkori  tanulás egyaránt  szolgálja  az  egyén  foglalkoztathatóságának javítását és az életminőséget  érintő egyéb dimenziókat  (egészség, kultúra, család, személyes kapcsolatok,  hobbi) – írja Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens a felnőttkori tanulásról készített tanulmányában. 

 

A folyamatos és az élet teljes körére kiterjedő tanulásnak a személyes életminőség javításában épp akkora szerepe van, mint a társadalmi szintű fejlődésben. Kálmán Anikó arra is felhívja a figyelmet, hogy az elöregedő társadalmakban még fontosabb szerep jut az andragógiának, mint olyan országokban, amelyek kedvezőbb korfával rendelkeznek. Azzal tehát, ha magadat fejleszted, nem csak Te nyersz, de közvetett módon jót teszel családodnak, közösségednek és a társadalomnak, amelyben élsz.

Az első amit megtanulsz legyen az, hogyan tanulj

A tanulás módszertanának megismerése egy online kurzus keretében esszenciális segítség, befektetés a jövőbe. Az első amit megtanulsz legyen az, hogyan tanulj. Ezzel nem csak időt takarítasz meg magadnak, de az önismeret tanulás terén is önbizalmat ad. Legyél sikeres, legyél szabad a tudás által! A Kurzuscafé csak rád vár, csatlakozz otthonodból és valósítsd meg az álmaid!

Messenger icon
Írj nekünk Messengeren!