a
  /  Blog   /  Így tedd rendbe a gondolataidat!

Így tedd rendbe a gondolataidat!

Egy biztos: aki kipróbálja a mindmap módszert, megszereti!

A Kurzuscafé elmetérkép-készítő ötlet- és probléma-vizualizációs kurzusa olyan segítséget nyújt, amelyet akkor fogsz igazán értékelni, ha teszel vele egy próbát. Vessz el a vonalak és színek, de ne a problémák között!

Elmetérkép – haladj egyenesen, majd két ötlet múlva fordulj jobbra!

Bizonyára Neked is van a baráti körödben valaki, aki megszállottan használja a különböző színű tűfilceket, szövegkiemelőket, post-iteket. Még ha számodra furcsa, akár kicsit bogaras is ez az attitűd, ha közelebbről megnézted valaha a kész alkotást, valószínűleg elámultál az eredményen. 

 

Ez a képesség gondolkodásmód kérdésre? Beálllítottságtól függ? Hogyan tudnék magam létrehozni egy komplex, mégis átlátható vizuális rendszert?

 

Mint mindig, elkezdeni a legnehezebb. Ebben segít a közös kezdet a Mindmap módszer – elmetérkép készítő kurzus a hatékony problémamegoldáshoz elő és interaktív Kurzuscafé tréning keretein belül.

Problémázás vagy inspirálódás?

Ez a két fogalom ritkán fordul elő egy mondatban. Pedig nem zárják ki egymást! Valójában folyamatosan működik mindannyiunkban a rendszerező, priorizáló attitűd a hétköznapi teendőinkkel kapcsoaltban. A forrás megvan; csak a médium hiányzik hozzá. 

 

Problémák és teendők tömkelege ül mellénk reggel, mikor felkelünk az ágyban, amikor leülünk reggelizni, elindulunk munkába. Mindig elkísérnek és gyakran már számba sem tudjuk venni őket, úgy elszaporodnak. Alapvetően parttalanul közelítünk a megoldásukhoz, így érdemes elgondolkodni azon, miképp lehetne nagyobb kontrollt gyakorolnunk felettük.

Az elmetérkép-készítés viszont nem csak ilyen irányból jelent progresszív hatást életvitelünkre: az alkotás meditatív aktusa csökkenti a feszültséget és nyugodt állapotot biztosít a további fejlődéshez.

Mínusz vagy plusz?

Egy elmetérkép készítése plusz időbefektetés, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az ebbe fektetett energia megtérül. Sőt, rajzolás és tervezés közben olyan energiákat tudsz mozgósítani, amik addig úgy tűntek ott sincsenek. 

 

Idézz fel egy helyzetet, amikor vizsgára készültél. Órákig képesek vagyunk telenyomtatott A4-es oldalak felett ülni, ahelyett, hogy fognánk egy üres papírt, és plusz energiával ugyan, de felvázolnánk a saját megközelítésmódunk. A tudás elsajátításának több, jobb és rosszabb módszere létezik: elárulom, az elmetérkép bevetélésel végül több óra marad aludni a vizsganap előtt, és valószínűleg mélyebben is fog megmaradni benned az anyag.

A szkeccsek mestere

Livits Réka kedvességét csak különleges szakértelme szárnyalja túl. Mit csinál egy vizuális szinkrontolmács? Mások szóbeli előadásait egy-egy tréning, kurzus, konferencia alkalmával a vizualitás nyelvére fordítja. Az így megjelenített gondolatok akkor és később is nagy könnyebbséget jelentenek a résztvevőknek és előadóknak egyaránt. 

 

Réka mindenkinek jobb keze – és a jobb agyféltekéje. Segítségével mobilizálni tudod a benned rejlő kreatív potenciált. Ideje, hogy megmozgasd a vizuális folyamatokért felelős agyféltekéd!

Livits Réka tréner

Vizuális világ – az én világom

A Kurzuscafé egyalkalmas, online tréningje során fontos, hogy olyan keretek között tanulj, amik számodra a legalkalmasabbak. Otthonról, saját tempódban tudsz dolgozni: a lényeg, hogy megbarátkozz a mindmap módszer és a színkódolás rajzzal és írással teli univerzumával. Ebben Réka személyes tanácsai fognak segíteni.

 

Az intenzív tréning szlogen megtévesztő lehet: mi lehetőséget adunk a lassításra. A kurzus nem csak sok területen hasznosítható tudást, de egy 4 órás kikapcsolódási lehetőséget, kreatív én-időt is biztosít.

Hol hasznosítható a mindmap módszer?

A legkézenfekvőbb válasz: mindenhol! A mindmap az egyik legjobb módszer a hatékonyság növelésére, írja Tony Hackett, aki üzletemberként használja az eszközt hosszú évek óta. A magánéletünknek is lehet professzioális vonatkoza: a tudatos és hatékony problémamegoldás személyes szinten a legfontosabb.

Elmetérkép: 100+ lehetőség

Mindmap módszer – elmetérkép készítő kurzus a hatékony problémamegoldáshoz kurzuson tanultakat tehát az életed egész területén tudod kamatoztatni. Nem véletlenül készült lista az elmetérkép használatának 100 lehetőségéről. És a Te, személyes megoldandó problémád lesz a következő a listában!

 

Sikerülni fog időben felkészülnöm a vizsgámra? Készítek egy mindmapet, úgy könnyebb lesz! Mi kell a vasárnapi brunch-hoz, amikor átjönnek a barátaim? Mindmappel jobban átlátom, mit kell vennem és előkészítenem! Hogyan osszam be a feladataim, hogy túlóra nélkül végezzek a munkahelyemen? Nem kérdés, mindmap!

Messenger icon
Írj nekünk Messengeren!